Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Ari neh Ari Sabtu~

  • Saturday, January 29, 2011
  • Labels:
  •   Kenderaan itu keperluan bagiku...Oleh itu, tanpa segan silu..I took a bus straight to KL..uhuu...balik semata2 nak amik moto utk praktikal d kelantan...then from KL, ride 2 kelantan sgsorang lak tuh..mmg keja gila~ nk wat cane..uhuu...xpe,xpe..pasang niat baik2 sebelum perjalanan, InsyaAllah selamat..

        Jadi petang tadi, moto ksayangan telah pun dibawak utk diservicekan ap yg ptut...tukar minyak itam..tukar oil filter, ketatkan chain a little bit..pergh,,pas service, sedap ckit la bwak..Tibe2 teringat,,dpt invitation kat FB..utk g TTS kat restoran Ukhwah d area Jalan Tun Abdul Rahman.. TTS ni,,short utk teh tarik session..ha..jgn tatau lak..erm..TTS ni dianjurkan oleh Komuniti GT128riders cawangan sentral(KL la tuh)..so trus la ke sana pas service motoku,,

       nak crite ckit ttg GT128riders ni...bknnye group kaki racing ke amenda..senang cakap, kelab pengguna produk buatan negara yakni produk Modenas la..bersatu, utk tambah kawan ke..knowledge ke..nk join aktiviti ke..ikutla..but trust me, dorang ni rider2 yg bley pakai la..da byk kali join aktiviti under dorang,.TTS n konvoi included...baik2 belaka..so nak dijadikan cita, at 4pm, aku pn gi la TTS rasmi pertama buat tahun 2011 yg diadakan d restoran ukhwah.. baca review pasal restoran ni,,katanya harga murah..maka aku pun testing..teh tarik satu.bayar2,rm1 je kena.pergh..mane nk cari teh tarik rm1 kat KL?hehe..ok la..murah le tu..utk reference, klik sini ye? salam2, bla,bla,bla,bla,bla(sembang2), amik gamba pesmua, bincang aktiviti utk taun 2011, then 6 lebih aku pn balik..
    --buat warga gtrian sekalian, InsyaAllah jumpa korang d Kuantan bulan Feb ni--
    Anyway, InsyaAllah ari senin ni aku akan solo ride ke kelantan..doakan keselamatan beta ye?tq,tq~!
    menanti utk diservice


    ____________________________________________________






    meriah2~~
    cak~~!
    mcm2 kaler dah GT2 nih..hehe.
    antara gtrian yg hadir

    GT putih n merah

    past, present and future

  • Wednesday, January 26, 2011
  • Labels:
  • "The decisions you made in the past governs your present. The decisions you make today governs your future"


        Itulah hakikatnya. Segala keputusan yang kita ambil pada masa lalu menentukan kehidupan kita pada masa hadapan. Segala keputusan melahirkan tindakan. Dari tindakan itulah akan meninggalkan kesan pada kehidupan kita. Sebarang kata2, facial expression, white lies, true lies, schemes, deception, dan sebagainya merupakan tindakan kita.
        Jadi kalau hari ini hidup terasa seperti...erm..senang kata tak seperti apa yang didambakan..live with it. We cant turn back time. Keputusan masa lalu tidak boleh diubah. Tapi usah gusar. Kita masih boleh selamatkan masa depan..bagaimana? By making decisions wisely, not emotionally. InsyaAllah, kehidupan di masa hadapan akan lebih baik. Segala yang baik datangnya dari Allah s.w.t, dan segala yang buruknya datang dari saya sendiri.

    Feel free to click on the links below:

    The butterfly effect
    The Domino effect

    saye menang..oh yeah.

  • Monday, January 24, 2011
  • Labels:
  • Sape xnk senyum kalu dah menang?so..aku decide utk senyum+gelak... aku da menang. hakhakhak...


          I won. I won. I won..
         You see..those on the righteous side will always emerge victorious at the end of the day.






    X rugi kita bersabar sebenarnye..tamak haloba, gopoh gapah, cintakan dunia x bwak kemane punye..igt tuh..uhuu..pesanan buat diri dan pembaca sekalian..

    :-: Pandangan dan Keputusan(buat kamu di sana yang kekeliruan) :-:

  • Sunday, January 23, 2011
  • Labels:
  • ini selipar King Abraham

              
             Adakah gambar di atas sepatutnya menimbulkan rasa sedih atau pun gembira? Perkara begini adalah subjektif. Seandainya gmbar di atas adalah salah satu gambar daripada album yg bertemakan "riang ria di tepi pantai", maka sudah tentulah kita meyakini bahawa imej di atas sepatutnya menimbulkan rasa gembira. Tp oleh kerana imej di atas dihitam-putihkan, ia menimbulkan mood yg agak gloomy lantas menyimpang dari niat asalnya iaitu menimbulkan rasa happy. Tambahan pula kita tidak tahu gambar di atas merupakan salah satu gambar daripada sebuah album gmbar yg bertemakan keriangan..amik masa sejenak dan renungkan. I'll explain later. . . . . . . .dah?ok.    

          Di dalam kehidupan, kita sepatutnya mengambil kira keseluruhan aspek2 yg terlibat dalam suatu perkara sebelum membuat sebarang keputusan atau pun konklusi. Usahlah hanya memandang berdasarkan perspektif sebelah pihak(selalunya perspektif anda seorang) sahaja. ingatlah, there are two sides of a coin. Pandanglah juga dari sudut2 yg lain kerana tidak semestinya pandangan kita itu memadai. Itulah kaitannya dgn gmbar di atas. Kita xtahu image di atas ni sbnarnya one of ratusan images dlm sesebuah album atau pun x. Assuming that it is a part of an album, is a better option. Luaskan pandangan kita, usahlah disempitkan skop pemandangan.

         Seterusnya pula, dikaitkan dgn fakta yg mana gambar di atas telah dihitam putihkan. Dalam hidup kita, sesetengah perkara telah pun kita tafsirkan menurut pemahaman kita terlebih dahulu sebelum dianalisa sehabis baik. Ditambah pula dengan faktor pengaruh persekitaran, our judgement will be easily clouded. Faktor persekitaran ini sebagai contoh, termasuklah pandangan/hasutan/galakan/kata2 dari orang di sekeliling kita, suasana dan juga tekanan. Faktor dalaman pula, terbit dari diri kita sendiri akibat perasaan takut/sedih/marah dan sebagainya yang mana bolehlah digelar insiden di mana emosi mengawal akal. Pandanglah dunia ini in living colours instead of hanya black and white.

          Akhir kata, luaskan dimensi pandangan serta pelbagaikan perspektif kita demi mencari kebenaran hakiki. Selain itu,  berusahalah sedaya upaya untuk mengelakkan emosi mengawal akal kita dan tepislah anasir2 luar daripada mempengaruhi pemikiran kita. Yang baik itu datangnya dari Allah S.W.T dan yang buruk itu datangnya daripada saya jua. Sekian.

    yellow+black+red

  • Labels:
  •    Umpama sirih pulang ke gagang, aku balik U kesayangan aku. mmg la ksayangan..bkan aku ade U lain pn.. tumpang bilik org sementara nak setel hal LI aku. So, dgn keberadaan aku d U, aku amik kesempatan tu utk wat perjumpaan sawakian UMK sekalian alam.,.huhu. Rase cam adik badik yg lame terpisah lak..

        Khamis - hang out d family kopitiam. future events planning.
        Jumaat  - lunch d nasi kukus haikal pas solat jumaat.
                    - bergambo d PCB.
                    - dinner d kenny rogers, tesco KB.
                    - minum d family kopitiam.
                    - g airport gune jln blakang.
        Ahad    - BBQ. x jadik lak.hehe





      






    _____________________________________________________













    _____________________________________________________












    _____________________________________________________








    TQ smua.. n sekalung penghargaan buat eyla yg mengasaskan kumpulan ini..
     
    ^_^



    the world keeps spinning

  • Tuesday, January 18, 2011
  • Labels:
  •   i guess it's time 2 go..a few hours from now im gonna leave KL..g kelantan lak..hurm..doakan segala urusan dpermudahkan..

    tata KL.
    tata kucen2ku.
    tata BKQ6721.
    tata basketball.
    tata tenet.
    oh ye...tata kamu kwn.

    appreciation

  • Sunday, January 16, 2011
  • Labels:
  • Kawan, tq coz being there in times of need.. really,thank you.

    We tend to forget that happiness doesn't come as a result of getting something we don't have, but rather of recognizing and appreciating what we do have.

    All i want for this new year adelah......

  • Thursday, January 13, 2011
  • Labels:
  •   Adat la bila ada dslr, msti nk upgrade equipment kan..so dlm senarai brg2 utk di-upgrade aku..the next thing i wanna have adelah lens..not macro lens.not ultra wide.not prime.jz tele-photo lens...yg biase je..nk beli prime kalu....mati la aku tah sampai bile kena mkn megi je keja..

         - speedlite.       
                                                          

         - telephoto lens.
                                                                                        
         - battery grip
                                           
         - ND filter.
                                                     

         - a better n sturdier tripod.
                                                                 
         - shutter release cable or skutu dgnnye.

                                                                    
         - i dunno yet.haha..

               Dalam ramai2 kwn photog aku, aku rase aku la paling loser sekali bab post processing..in terms of adobe aa..hehe..aku jz guna canon digital photo professional..main dgn curve ape smua.. Adobe photoshop,,..?bakal aku pelajari..but not now.bz.plus laptop aku da rosak.kena anta repair dulu..huhu..aku still gelar diri aku newbie/noob.xpe..bia aku nmpak noobish(mmg noob pun.wahaha) but produce QUITE/FAIRLY ok images(u be the judge la ye)..

    akon-lonely

  • Sunday, January 9, 2011
  • Labels:
  •          Tomorrow -entering 4th week of internship..that means 25% completion. which also means ive got 75% more to go..oh man..sometimes it feels like forever, u know..being the only one managing the farm doesnt really help in making me feel any better. is it supposed to? nahh..i dunno anymore..sometimes i wish that jutsus are real..so that i could conjure a "kage bunshin" or two to help me out with all the tasks there..Plus i need sum1 to talk to..

           waiting endlessly for any part timers to come and work at the farm but to no avail. i guess there aint any takers. the manager said "tahun baru,susah dapat part time workers". yea,makes sense. indonesian workers? from wat ive heard..they might be returning to the farm either this week or the next. its okay.. i guess i'll wait for the students from polytech then..if there really are any. For now the only thing that keeps me sane is my phone cum radio cum mp3 player. it sure is funny when wat is supposed to be a tool for communication, is being used primarily for music.  i wonder if any of my fac-mates have to work 6 days a week as i do?none?? so for now, i am thoroughly convinced that i am the only student in UMK's faculty of agro industry n natural resource, who's got it rough..for real. lalalalalala~~~!! 

          i guess the pressure of working alone is starting to take a toll on me..1 inevitable sign that shows that im under a lot of pressure is THIS. yeah,this. do note that this entry is completely in english(except for a quote).. that's wat happens when im stressed out.LOL.

    =utk teman2 se-internship=

  • Saturday, January 8, 2011
  • Labels:
  • olaa~~!
     okeh..lets get straight to the point okie..huhu..okeh..sejak korang smua dah cabut more than 2 weeks ago,aku la yg menjadi "guardian" kepada farm tersebut.haha..

        moh cite ttg pokok..orait..pokok2 sumer dah tumbuh dgn amatlah lajunya..yg nak kena lilitnye aku sorg.so katekan la aku dapat siapkan melilit utk satu ari sebanyak 8 line, bape ari aku perlu utk siapkan 59 lines?haa..korg kire la..huhu..tp pape hal pn,as of the time of typing this entry, aku da siapkan 37 lines..sebenarnya proses latih lilit(aku biase panggil melilit je..hihi) x la susah..yg buatkan ianya susah is bcoz bila da lame x dililit,die tumbuh pjg2 n merayap..time tu lak sulur da pnjg2 blake, kena la potongkan sulur2 tuh..sulur lak kadang satu pokok ley ader 4 sulur.so bygkan la sendiri if mampu, nape keja ni amatlah time-consuming..huhu..1700+ pokok beb. think about it.

       okeh,okeh..sembang ttg benda len lak..erm..bos ade bawak aku g kajang utk pasang piping sistem kat farm klien tersebut..tp lom siap agi aa takat nih..xpe,xpe.tomorrow never comes die. nk sembang ape g ek..erm,,erm..okeh..ttg aku.aku makin itam.berat makin kurang.caye x?x caye dtg time harvest kang.wahahah.. ape g nk story neh..aa..arnab2..dorg sihat..tp si bulu tebal tuh asal lak aku tgk bulu die mcm gugur je?tatau..aku bkn pakar arnab. putera lak..hantu punye katak.! time org mancing d kolam tuh die la tergedik2 nk telan floater.last2 tersangkut tgn kat mata kail. tp time aku nk tangkap die,,,bkn main lg die mgelak..i repeat..hantu pnya katak.huhu...

        ok lah,,x larat pjg2..so aku selitkan la gmba2 yg ptut...enjoy. gamba size kecik je nih..so in terms of quality,,harap korg x bising2 ye.huhu..aku pakai laptop lame nih..tu pasal la serba kekurangan..hekhek. nnti2 aku free aku masukkan entry baru wokey?tata.

     Click on the images for better viewing pleasure.


    mau x kurus aku wat keja ni..?haha..
    antara agen2 pendebungaan yg bertugas.

    materials utk kerja2 pemasangan piping system.?
    putera yg sangkut pd mata kail apit.wahaha.padan muke.



    putera men acah2 dgn aku.

    khas buat bon.

    sulur yg aku potong bagi tempoh 2 hari.huhu..

    :: mak shaye shayang shaye::

  • Wednesday, January 5, 2011
  • Labels:
  •    Sepanjang praktikal nih...mak aku salu bangun awal gile..tlg masak fud..utk aku yg mnjalani praktikal nih..susah2 je..kalu x masak pn at least wat air panas..utk aku minum..huhu..stat mggu ke3..aku ader aa tdo d praktikal site..n pada ari tu gak,mak aku tlg bekalkan mi goreng(main course)+epal(dessert) utk aku..
      Lunch dat day,aku duduk jap dpan mknan tuh...aku tenung lame2..then amik gambo. Tau ape aku pk? alahai mak aku nih..susah2 utk aku..aku esok kalu x dapat balas jasa mak ayah aku..huhu..cane?? aku xkan lupe, aku penah janji dgn mak ayah aku..pjg umo n murah rezeki,,nnti aku nk ada umah yg cukup sifat(faham2 la) utk sara/bela/tampung family kami..aku nk jd anak dorg yang akan jaga dorg kelak..wuwu..InsyaAllah,,andai usaha aku mencukupi utk meraih kejayaan yg dperlukan utk laksanakan impian tersebut..



                               

    2nd week suda setel~

  • Saturday, January 1, 2011
  • Labels:
  •   wah...tup,tap,tup,tap...dah minggu kedua aku praktikal nih...2 per 16 minggu dah setel..which equals to 12.5% completion..ader lg 14 weeks yakni 87.5%. Syabas buat diriku sbb stakat ni mampu push diri utk bekerja 0800-1200,1300-1900..sengsorang lak tuh most of the time..hehe..indon masuk balik keje bile pn aku x pasti..sama gak dgn bdak2 poli..tp aku rase maybe pertghan januari..so for now,its jz me..kat farm tuh..wat keja dgn my headphones blaring..
         balik umah on the weekends lak lepas rindu kat kucen2 aku..lepas gian men gitar, surf tenet cari bahan bacaan mostly about photography..kuar dgn family..amik2 gmba..then sambung lg praktikal on mondays..yea,,aku makin gelap..lost some weight gak..hehe..
          keja aku takat minggu kedua ni buang sulur, pasang wiring utk wat trellis n lilitkan pokok..baja n racun pesmua tuh x termasuk la coz dah memang keja aku.wahaha..
               anyway,,blog aku da lama sgt xde gmbo2..huhu..dahnye praktikal,,photography takes the back seat la buat mase ni..huhu.. tp aku da beli speedlite..n aku sgt puas ati..images' color smua naik..stylo ah! pasni beli lens n battery grip phottix lak..hahaha..byk duit~?