Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Karangan X-C-dent; The Sequel

  • Sunday, February 27, 2011
  • ::::: berdasarkan kisah benar. Tiada gorengan. Hanya diubah bentuk demi mengelakkan imej kurang menyenangkan :::::
     
      Back by popular demand. This is it. Sebahagian daripada Trilogi Karangan X-C-dent..dengan ini King Abraham productions mempersembahkan...

    Karangan X-C-dent; The Sequel. 


      Buat yg tatau lagi ape cer nya Karangan X-C-dent,,sila klik di sini wokeh? The Saga continues........

      Ari Rabu, 23 hb Feb lepas, aku siden..25 hb feb lak, my family dtg dari KL..gerak dari sane at 4p.m. N sampai KB kol 2.30a.m..bkn aku tanak dorang dtg, tp aku tanak dorang susah2 dtg nk jenguk aku..coz aku x injured pon dek kerana siden tuh..syukur la..if ada sebarang injury pon, serupa mcm injury org jatuh men bola je..dlm 2 ari da ok. Gtu le aku..siyesly aku orait je fizikal dan mental..hihi..tp xpe,,at least dorang dtg tu dpt gak dorang jenjalan dari dok saje d KL nuh..tq familyku sekalian..tp aku tau,,korang bkn minat nk tau pasal ni pn,,msti dok pk pe jadi kat akak si hafifi tuh kan?kan? dpt duit x..kan?kan? Keep on reading,yea...

       Tibalah pagi sabtu yg dijanjikan..Ari aku kena jadi Along..kena g kutip duit..muahaha..skali skala tukar profession ape salahnye..so dat morning, aku yg x cukup tdurnye, terpaksa la menidak-cukup-kan tdur sbb da janji utk kutip duit pagi tuh.. Lam ati dok debor2..Yela, mcm2 ley jadi..Akak die lari tanak bayor ke..Akak die angkut geng wat royal rumble kat aku ke..hehe..paranoia? mungkin. Pas siap mandi manda, mekap2 kemas2, aku pn menuju ke Avanza yg aku park kat tmpat parking dpn UMK ni. On the way, baru aku kol akak si hafifi tuh...hurm..pjgnye. "akak si hafifi"..nama die wani lor..mf lmbt kabor.haha..aku kol le wani tu,,,lagu maher zain lak berkumandang..layan gak bdak ni. ade caller ringtone siot. Aku pon xde benda alah tuh..pergh. Tp maher zain x maher zain...kol aku x dijwab..Kol lg skali..pn x diangkat,..xkan lari kot?ke x bgun g? tenang,tenang.. Masuk keta, start enjin, jalan..spanjang jalan aku dok tenangkan jiwa raga le..Drive ilek2 je sampai bangunan Perkeso tuh. Maka aku pon naik..ASAL XDER ORG??! 

    "SURPRIZE! Tahniah adik, adik da berjaya di-prank, adik dlm rancangan MTV Punk'd skarang..tgk sana tu,ada crew cameraman pe sumer..tahniah,tahniah..."
    ini versi komedi of wat was going thru my mind at dat time. 
    "haha..pade muko..sapo suroh mu mudoh ngak cayo ke aku. mano ado oghe kijo ari sabtu weh.haha..jange harak aku nok wi ke mu limo ratuh riya aku.miahahahah!!!"
    ini lak versi 'paranoid+wat aku jd incredible hulk' of wat was going thru my mind at dat time.

       Ape la nasib..xkan la wakenabeb lak pagi sabtu ni..da la family aku dtg..kang story kate xdpt duit gantirugi kang, mau bising dorang.. Ilek, Ilek..tp x ilek gak. Aku kol la lagi skali..Bapak ah~! Wani reject kol aku seh~ Ini da melampau ni...Faster than a speeding bullet aku type kat fon aku,"Ko nak aku hantar orang cari ....". X sempat abis type aku padam balik msg tuh.. "X elok bertindak mcm bdak x skolah ni..ko tu mahasiswa. Guna Akal la brader." 
    Hish..susah betul la..aku pn slumber badak je naik lif, try nek stiap level..mula dari 1st floor. Exit je dari lif, ada sorang mamat.."Encik cari sape?" In my mind, i was like, "act cool". "Yea, cni ade x ***** namanya wani? Saya spatutnya jmpe dia hari ni." "Meta deh" katanya..aku pn follow..die cari sorang makcik ni n tnya mana wani..makcik 2 bawak aku ke ground floor. Mak cik 2 kata, x silap dia, wani ni da quit keja coz nk kawen..ah sudah...~

       Cari pny cari, rupenya wani ni ade kat canteen bangunan perkeso,..alahai dekat je dgn lif kot.bley je nmpak aku..aku bg salam n tnya nape x angkat kol aku..die kate earphone rosak..ish bdak ni..earphone rosak kalu, cabut la,jawab kol aku macam biase suda,..no nid pn gune earphone,..ade2 je la..sabor je la. aku duduk la kat kusi depan die..die bukak mulut kata nk g tgk motor aku dulu..nk tgk teruk mane.cih~~~ taktik aa ni.."Ok..nk tgk moto, saye xde masalah. Bile nk pegi? Skarang pn xpe." Die chow, g kat Kak Yah..mcm guardian angel die la lebih kurang..then dtg lak sorang makcik ni kat aku..dok interrogate aku mcm polis la plak..Nak tau apa die kate? Kalu bleh, nk tgk la moto aku,,coz adik wani, hafifi 2 kate moto aku x teruk pon. moto die yg teruk, pecah lampu dpan dua2..punoh, dlm slang kelantan. "PUNOH?haha.." kata aku..disambung, "makcik, nk tgk moto sy skarang pn boleh jgak, boleh la tgk moto sape yg punoh, saya ada bawak gmbar, nk tgk? skarang jgak saya g amik camera saya dlm keta." makcik 2 da start emo da by then...dok bwak kuar hujah die kate yg damage aku x de la smpai 500 hingget.. hehe..sengih je la aku..mmg la x smpai 500, anggaran sbenar aku bawah 1000 kot??~ nmpak gayanya dorang ni igt aku nk pau wani.

    "mak cik, skarang ni, sape yg salah, makcik? sapa langgar sapa makcik? sapa yang xde lesen? sapa yg langgar lampu merah? Kalau saya buat repot polis, naya la adik wani tu..sbb saya pkirkan mase dpan die la sy putuskan tanak wat repot polis n minta setel cara baik n jz minta duit buat kos repair moto. Kenapa bila saya datang baik2 n nk amik duit tu, saya dipertikaikan macam ni?" Time aku bagi ayat ni, makcik ni nk gak mencelah ayat aku,,tp aku x bagi can utk "izin laluannye"..aku nk die dgr gak wat i had 2 say. i was not being rude. In fact, i conveyed wat i had 2 say politely, but firmly in terms of my intonations n all dat. Minah yg ade dpan makcik ni dok gosok2 tgn makcik td, sbg tanda nk minta makcik 2 cool down.. I can see, mak cik 2 nk gak menang tp die nk kata apa lg? hujah die bersandarkan ulasan dari hafifi, she wasnt there pun. My hujah plak bersandarkan mata kepala aku sendiri yg melalui sendiri accident tersebut. Aku x suka mcm ni. N aku x suka if org nmpak aku mcm kurang ajar lak, even aku cakap baik2. So sbg usaha utk redakan ketegangan situasi tu, aku cakap, "makcik, x apelah..kalau mak cik rasa kerosakan pada moto saya x spadan dgn nilai yg saya anggarkan, jom la pergi sama2 ke bengkel moto Seng n tgk sendiri moto saya ye?" Die diam je. Then dtg lak konco2 si wani..

         4 ppuan n 2 dudes were in sight.. aku sorang2 je.hehe.. aku perati laki2 yg ade,,mcm otai aa sekor2..berantai, dgn rokok x lepas dari tgn, kasut ala boots..sorang, dua, okey..jadi pape kalu, rasanya i can still take 'em on slagi dorang jz 2 org,hehe..Tenang je la..nk je kol member2 suh dtg skali..just in case. "Jgn takut la, ko x salah.. dorang xde reason nk touch ko. Ko d pihak kebenaran, Allah bersamamu." pandai je aku pujuk diri aku. "sape yg nk naik dgn saye ke bengkel?" aku target wani or makcik emo td utk ikt aku..last2 sorang pn xmo. dorang nk gak berhimpit naek kancil kawan wani..termasuk la sorang daripada 2 laki td sbg escort n sbg attempt nk intimidate aku.hehe...aku tau la..hurm..ikut korg la..aku nk tlg buat korg selesa, xnk..xpelah..so aku lead the way 2 bengkel Seng nih..bwak kuar moto aku..

       "Nah, tgk la ye.." aku gtau dorg..sambil tnjukkan la part2 mane yg hanco, part mane yg perlu ditukar, smua terdiam. even laki yg otai td..huffing n puffing his cigarette.ceh..igt rokok ko 2 wat aku takut ke..Kak Yah bukak mulut kate yg berdasarkan pgalaman anak die accident sampai anco moto, x de la cost repair mahal sgt. Pak cik pomen yg ad situ tnya la moto ape anaknye pakai. moto ex5. pakcik pomen pn tlg explain..kata yg moto aku bkannye sama dgn ex5. parts aku x semurah ex5. harga moto x sama ex5 gak. Aku biarkan jela pakcik ni cakap dgn Kak Yah 2..biar die tlg skolahkan Kak Yah ni..

      "akak, abe ni doh tera doh..nok mitok wi lagi muroh..nok minimumkea kos bekki moto dio..dio oyak kea sayo doh dulu maso dio maghi sini.. hok panel speedometer ni sajo limo ratuh riya doh, belum kiro hok lain lagi..tp abe ni oyak tokse la tuka panel tuh sbb dio xse maha sangak utk ore hok tepuh dio nok baya." In YOur FACE, wani n the gang~!! aku baik tau..aku try da kurangkan kos repair moto aku atas dasar perikemanusiaan..korang igt aku nk tipu, nk pau korang? korang betul2 lukakan ati aku tau...ngis kang haa...jgn.jgn...hehe.. Time ni mmg smua da senyap2 la..aku lak dok gosok2 seat moto aku.."abg rindu GT tau.." bisik lam ati,hahaha...serupa awek lak. Tgk smua da diam tuh,,aku g la kat wani..nk talk personally..
    Tp da jd x personal la dah bendanya masuk blog aku.hahahaha...

      "wani, skrg awak dah tau la teruk mane moto saya pny kerosakan ek? N sungguh, saya mmg dah try krgkan harga utk repair moto saya sebab saya x nk bebankan wani n kuarga.."
    "tahu" she said n mengangguk kepala..then we walked to the others.

      "lagipun sy tahu wani ni nk kawen 12 hb mac kan? Sy lembut ati ckit bila sentuh bab kawen2 ni..coz saya baru lepas ^############^. Saya faham keadaan wani, sbb tu la sy cuma mintak 500 utk repair moto."
    dorang smua gelak....n said "ohh..." hehe..ckup pandai aku redakan ketegangan. ape benda yg aku filter tuh, bia aku je aa yg tahu.. Dpendekkan cite, pas sembang ckit2..die bawak kuar rolls of 50 bucks, kira2 n pass kat aku..cukup 500 hingget..Otai td sembang dgn aku..pandai lak bukak mulut..tnya aku org mane.."saya dari sarawak, menetap d KL skarang. Ayah sy tentera" die jz angguk..hehe..otai oh otai...udah2 la rokok ko tuh..stop it..no need la intimidate aku lg..da nmpak da kot aku x try pn pau si wani tuh..no nid 2 stay in character lg ok? siyesly ko bley menang anugerah best supporting actor doh..hehe..

       Pas sembang ckit2, aku ucapkan tahniah n gudluck utk perkawenannya nti bulan 3, aku pn slow2 drive blah dari bengkel tuh..selesai la sudah tugas aku sbg along buat hari ni..Syukurlah segalanya dpermudahkan... Mintak2 motor aku sempat la direpair b4 aku abis praktikal ni..

    Speechless

  • Friday, February 25, 2011
  • There you are with your perfect way
    You’ve got that little shine in your eyes
    To hear one word would make my day
    But there’s no room for me in your life

    Oh you’ve got me down on my knees
    Oh and in my mind I can see
    How perfect everything could be
    But you won’t give us a try

    If I could change your mind
    How would you want me
    Would you say you need me
    Cause I need you now

    I try to move on but your perfect way
    Has got this little child asking why
    But this world keeps spinning
    As my heart stops beating
    Is there still no room inside

    Oh you’ve got me down on my knees
    Oh and in my mind I can see
    How perfect everything could be
    But you won’t give us a try

    If I could change your mind
    How would you want me
    Would you say you need me
    Cause I need you now

    If I could change your mind
    (Please tell me I’m not the only one)
    (Please help me believe I’m not the only one)
    If I could change your mind

    If I could change your mind
    How would you want me
    Would you say you need me
    Cause I need you now
    If I could change your mind
    How would you hold me
    Would you stay forever
    Or just leave me here to drown

    If I could change your mind
    (Change your mind)
    If I could change your mind
    (Change your mïnd)

    we are unique

  • Labels:
  •       Everyone was created with their own unique traits or talents or gifts or whatever you call it. Some of us are natural born leaders. Some are math geniuses. Don't forget to mention the people who can write with both hands at the same time, those who can twitch their ears, roll their tongue, the public speaker, the universally friendly people, the good looking, the baik ati, the rich and famous, the debating champs, the happy-go-lucky, smua lah~

         So then, for those of you out there that feel a bit down about yourselves, do know this,

    Kelebihan seseorang itu adalah kerana kekurangan yg terdapat pada mereka yang di sekelilingnya..
    serupa la dgn sebaliknya yakni kekurangan seseorang adalah kerana kelebihan mereka yg di sekelilingnya.

    Jadi no need la kita nak sedih dan lose our self esteem. There must be something you're good at that others do not. Come on la~ Bak kata Joker dlm citer Batman.. Why so serious?? Lets put a smile on that face..~! haa..b4 ade yg amik pisau utk torehkan senyuman d wajah anda, baik anda senyum skarang. lalalalala~~



    ini la pak cik joker tuh..

    Karangan X-C-dent

  • Labels:
  • :::::::: Tidaklah utk mengaibkan sesiapa namun sebagai peringatan cuma.. ::::::::

      Disebabkan demam mlm td..aku tdo awal..n bila tdo awal,maka bangun pun awal la..so dgn smangatnya aku bertolak utk ke tmpat praktikal..d jln long yunus,d simpang 4 tuh,lampu merah menanti hijau..tggu pnya tggu da pon hijau..dlm 2-3 saat baru aku gerak.tggu moto sebelah gerak dulu..x smpai pn speed 20km/j. Tetibe..!

       Apa yg aku tau,,aku in mid-air. Ngadap langit..mcm kucing,aku tetibe mampu twist bdan dan landing dgn epic failnyer, atas bhgian blakang belah kiri aku n tgn kiri support badan..tp kepala sempat gak terhentak atas jalan tar yg empuk tuh..dlm kekalutan tu sempat jgak otak proses n kata "ko da eksiden ni bro." Cepat2 aku toleh blakang,,Syukur la xde keta dtg..bingkas bangun,lalu check ckit2 bdan..ok bley gerak lg ni..tgk2 sekeliling,3 moto atas tar, 4 orang terlibat, out of 4 tuh, sorang yg 100% bersalah coz langgar lampu merah, 2 org yg sedang blur n sorang lg tgh nk jd incredible hulk.muahaha..

      "X nampak ke lampu merah 2??!" tanya aku. Diam je bdak tuh. Pakcik2 yg witnessed the incident lak dok kerumun bdak tu. Jari jemarinya berdarah. Motonya x truk pn damaged. Tp GT ksayangan aku..Oh No~! Pecah sana sini..uhuu.. Apakah Incredible Hulk bakal tiba? Nope~ Kali ni Incredible Hulk cool down, otaknya rasional ckit. Xde mase ah nk jd otai jalanan. Yeke? haha.. Nak cite ckit ttg bdak yg langgar aku tuh,, namanya hafifi. umor 17 taun n x berlesen. Wallet xbawak, Fon pn x bawak. Tgh dok atas moto die, enjin idup..Maka dtgla sorang pakcik ni amik helmet nk hentak hafifi nih..tp die pn xnk jd Incredible Hulk gak gamaknye..x jadi die hentak bdak tuh. Last2 die amik kunci moto bdak tu bagi aku..Pergh. Mcm pgawas plak aku nih, rampas harta org.hehe.. Aku kol la mak aku.."Ma, accident. Org langgar dari tepi. Miak sik berlesen langgar lampu merah. sikda pa, kmk ok jak but moto truk la".
    Aku kol member2 yg ada, "Kuwe, aku siden.Jln Long Yunus. Dtg ek?"
    "Zul, ko katne? free x? aku siden ni..igt nk mtk tlg ko dtg tlg kecek dgn bdak yg langgar aku."
     Pjg r cite bab koling2 ni. Family members kol, kengkawan kol. gtu la..

      Da puas pakcik2 dok cucuk aku suh wat repot polis la, g umah die la apa bagai,.. Pinggang da trasa sakit akibat hentakan td,,aku pn duduk. "Dik,tolak moto 2 dekat ckit. Meh duduk, meh". Mcm nk ngorat lak aku ni..ahakz. Dia pn obey je perintah aku.."camana bleh jd gini,dik? nape x stop dah lampu merah tu?"."tok tahu bey..tok tahu buleh jd gini." (Opahmu tak tahu. Lampu merah 2 tandanya stop. Ko pecut tu pehal?. bisik atiku yg kepanasan) "em..kite nak setel camana ni dik? abg kira2 kos repair ni ada la dlm 1000 riya. Adik nk bayar cane ni?" . " xdok pitih bey.." Aku da pening da.."dik, if abg wat repot polis, adik kena lg teruk.. Langgar lampu merah, Xde lesen, X bawak IC, bla3.. Jadi nk senang kita setel cara elok lah,..abg nk duit utk abg repair moto abg ni." . "Xdok pitih bey". (Abis 2 ko igt aku ada duit ke? oh yeah, aku siden..oh xpe..duit byk, aku repair sendiri la..ko ok x dik? nah duit g repair moto ko---cukup sarcastic bisikan ati aku). Minta no fon parents, x tau. Tanya parents keja ape..die kate keja majlis perbandaran..hurm..org susah ni..tp xkn nk tanggung cost repair sendiri2 kot?aduh..

      Kuwe, Faiz n Awang pn sampai..Pas di-brief-kan ttg kejadian, Kuwe pn sbg bakal inspektor, sembang2 la dgn bdak tuh.. Tanya bek2, sambil smua tgh pk cane nk setel coz nk contact makpak bdak ni nombor pn xde. Nk g umahnye? Bad idea. Faiz yg mmg aku kenal sbg penembak tanpa filter pn bagi sedas dua ayat power kat dak tuh..Awang yg payah nk ckap dgn strangers pn ade gak sembang dgn die tnya how to settle hal ni..Aku cbuk mlayan kol dari pelbagai pihak..Pening pale aku nk pk. Poret pnya poret, die gtau kakaknye keja d KB je. So kami decide nk jmpa la akak die utk setel hal ni..

     "Akak ada mana?" tanya aku. "akak dok bachok bey." ah sudah bdak ni..nk belit2 lak ke?? Aku hampir2 jd incredible hulk pn menjawab.."Ko biar betul weh..! Td ko cakap akak ko ade d KB..skang ko kate akak ko dok bachok.? Ko jgn nk tipu aku..aku x suka org tipu2 ni. Ko tipu aku,sakit ngkau." Sry r bro. aku mmg pantang bab tipu nipu ni. "akak ado.kijo d kb" tau pn. Pe kes la nk bawak aku smpai bachok tu. Ade geng kot sane.heh. Then gerak la g Perkeso, dpn balai bomba..jmpa akak die. umor 20. cian doh..akak die ngs kot. sbb duit yg die ade pn duit simpan utk kawen. But if aku cian kat die, sape nk cian kat aku yg x salah lgsg dlanggar adiknye. Discuss pnya discuss, aku minta je rm500. xdela aku kejam ngat sggup minta RM1000. Akaknye keja biase je. xperlu la aku gtau keje ape..Mane dgn kumpul duit nak kawen g..dah amik no ic,amik no fon n details yg ptut...So smua bersetuju la jmpa balik sabtu ni utk amik duit 500 tuh.. Blik tempat kejadian, amik la gmba hafifi tu, gmba moto, gmba roadtax nye n all dat..maka dia pn berambus..pergh..xde la nk salam aku..aku niat nk salam..tp tggu die salam r..tgk2 xde pn..uish,,this dude really needs 2 learn some manners la..pape la..Doakan la sabtu kang xda la bnda x elok happen.. Aku kalu bleh nk setel skali gus je.mls da nk jmpa2 lg.. huhu..Tata GTku..jasamu dikenang,,dok lam bengkel elok2 tau..t jmpa agi ek? I miss you~~

       Adeh..still sakit pinggang. siku masih sensitif terhadap sentuhan. tp xdela truk mane..Syukur la. Aku pn x cukup amalan lagi..Jaket n helmet, jasamu dkenang. Family n frens, jasamu dkenang.. Now tgh renung2kan apa dpt aku blajar dari pgalaman ini...uhuu..



    side mirror dua2 belah pecah..disc brake bengkok..fork bengkok.

    kepala yg udah ada pecah2,,huhu,,nk ngis,,

    calor balor..lampu pecah..haiz...ape la dosa kite,kan GT?

    adik, abg harap adik blajar la dari kesilapan lalu k..? patuhi la undang2 jln raya..igt org yg tersayang tau
    (gmba diedit begini bukan bertujuan utk melawak. )

    Tlg jgn baca

  • Tuesday, February 22, 2011
  • Labels:
  • As i sat on the floor having a bowl of bubur kacang hijau, my superb mind starts ticking, unwinding, rewinding, and at last took me on a trip down memory lane, faster than i could spell out my own name. Flashbacks of a younger me, probably from 6 years back, was playing at the back of my mind.

    All the people around me, come and go..The old gang. The teachers. The school. The bus drivers. The naughty kids who i used to catch lighting up cigarettes inside the school's toilet. The girls. GIRLS? haha.. lets just leave it at that. The Penang jetty. The Island. The yellowish green "sea" of paddy. The playground. The neighbour's dogs, barking madly at me as i passed by. The skateboarders I once rolled with. The silat gurus of mine. The senior who wanted a piece of me but never did. KMK. The 07/08 gang. The lecturers. The enemies. The oh-so-expensive cafeteria. The new me. bla,bla,bla..The ups and downs of life. The life changing events in life..each and every bit of memory of those days, including the sad ones, will forever be in my mind as i grow older with each passing second..I hope!

    Oh man..it is 2011 now. Time flies by real fast doesn't it? I can feel my fever starting to go away. Thanks to a scrumptious bowl of bubur kacang hijau.. It really hit the spot. After my last spoonful of it, I stood up and walked out of the room with a smile on my face. Why? Coz in spite of all that memory-surge, i keep on reminiscing about a particular person..That made me who I am today. Thank you. Now get out of my mind before i start to have a nervous breakdown. ROFL.

    ~Cinta Tak Direstui~

  • Monday, February 14, 2011
  • Labels:
  • sejak aku jd P.A.T.I kat UMK nih..dok bilik org,dgr lagu ikut taste org la kan..ada satu lagu ni agak cambest bagi aku..layan gak aa..sambil minum teh o panas kat koridor..ditiup angin sepoi2 language..hehe..
    ni lagunya..

    ST12: Cinta Tak Direstui


    Malam ini ku lihat bulan
    Tak terjatuh lalu terurai
    Bimbang hati apa yang harus
    Ku lakukan

    Hari ini aku putuskan
    Untuk jauh ku langkahkan kaki
    Untuk pergi dari dirimu

    Biarkanlah kan kubawa
    Sejuta harapan yang indah
    Yang pernah kita lalui
    Saat bersama
    Ku harap kau bisa mengerti
    Cinta kita tak direstui
    Malam ini harus
    Rela ku pergi

    Maafkanlah kekasih
    Ku harus tinggalkanmu
    Meski ku tahu ini menjadi
    Kau sakit hati

    Relakanlah kekasih
    Tutup air matamu
    Semua ini aku lakukan
    Tuk kebaikanmu

    Dengarkanlah kekasih
    Ku harus tinggalkanmu
    Meski ku tahu ini menjadi
    Kau sakit hati 

    Relakanlah kekasih
    Tutup air matamu
    Semua ini aku lakukan
    Tuk kebaikanmu

    X puas?nak karok?bereh..layan vid di bawah ye?ohoho~



    Is this real?

  • Friday, February 11, 2011
  • Labels:
  •     I once had a toy..which i loved so much..I used to go just about anywhere with that toy..sometimes its in my hand, sometimes its on my shoulder, sometimes i shoved it in my pocket. I really loved that toy of mine. Maybe because in a way, it was the only thing that I could hold on to in times of need. Needless to say, we formed a special bond, that toy and I. But life, as we know it, isn't always clear skies and sunshine. Sometimes it rains or perhaps, a total downpour.

       One fateful day, that toy of mine, was taken away from me. I was pinned to the ground, my hands being held on tightly and my mouth covered with cloth. I couldn't do anything. I was helpless. As the thief ran away from me with the toy in his hand, I just looked in despair. Why didn't I try to catch the thief you say? Let's just say that the thief was well prepared. Behind some bushes, he hid his bicycle. Later, I walked home. Alone. Grieving.


       Days turn to weeks, weeks turn to months and months turn to years. Never a single day that I didn't think about that toy of mine. But in time, I came to accept the fact that nothing is forever in this world, and it was time that I grew up. I've learnt to let go. It wasn't easy but I did it anyway. Even though I missed my toy so much, I suppressed it and keep the feeling bottled up inside me. To ease the pain, eventually I've forgiven the thief and I keep on telling myself that if my toy is making him happy, so be it. . . . . . .






    gambar sekadar hiasan

    Hantu ke?

  • Friday, February 4, 2011
  • Labels:
  •    Sepanjang 3 tahun pengajian aku kat cni..x ramai yg berani buka mulut ttg perkara ni..tp dari mereka yg berani tu, aku dapat byk versi cerita ttg "dia" ni. "Dia" yg aku maksudkan ialah..x lain x bukan, the Masher. just who, or what is the Masher??

       the Masher ni kata org,,sum1 or sumthin..yg akan pecahkan muka mangsanya beyond recognition mggunakan senjata kegemarannya yakni alat pemadam api. Skang aku da 3rd year..ini la first time aku cube nk buktikan mitos the Masher. Memandangkan aku xde keja sgt mlm td...aku letak kamera aku kat ujung koridor..aku setting2..n aku tggalkan..apa yg aku dapat, nothing..kot?

       Ini gmbar the Masher. time tu die tgh tggu dpan bilik sorg student..dgn alat pmadam api di kirinya..kirenya, the Masher was real la..? aku slow2 pack barang,..n cabut dari tmpat 2..n tried 2 sleep 2 no avail... Ada cite katekan..the Masher xkan ketuk bilik mgsanya..tp die la punca blackout dlm bilik mgsanya...how he did it no one knew..erm, bila mgsanya kuar dari bilik..n cuba nk btulkan suis utama...itulah masanya..dlm bilik elektric switches 2..Fire extinguisher 2 melayang2..menghentam muka mangsanya itu..dari situla nama the Masher muncul..Pagi berikutnya..all that they could find was a dead body,, face smashed beyond recognition, lying in a pool of blood..beside the body was the fire extinguisher.,covered in blood..and full with dents..

       As I recall the numerous stories about the Masher..tibe2 lampu n kipas bilik aku stopped functioning..Aku gagahkan diri..bangun....n pusing tombol pintu...Then........
    ..........
    ..........
    KYAAAAAA~!!!!!


    benci btul la aku..sblum tdo tgk cite hantu 2-3 das..ni la jadinya..dah,dah..bangun weh..g praktikal nu..~!


    p/s = aku bosan, so aku type ikut dan je.muahaha..

    ~Solo Ride from Kay eLL 2 Kelate~

  • Tuesday, February 1, 2011
  • Labels:


  •    Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi...my journey from kl to klantan berjalan lancar n selamat daripada halangan2 yg mgganggu gugat kesejahteraan diriku~

      Bermula at 8 stgh, kua dari umah utk ke gombak...pergh,ujan dari kua umah sampai petronas gombak..isi minyak dulu..RM5..g toilet dulu..then isi minyak spare sebotol..tah cane tertumpah,maka tgnku berbau petrol..masuk dlm kedai mesra..aku hidu tgn aku yg berbau petrol..wat muka pelik.haha..mcm x biase lak..gelak sorg2..ntah cane cik adik kedai mesra pn gelak sama..hurm,,mmg kedai 'mesra' sgguh..senyum jela.sedekah kate org..

      gerak smula..sampai genting sempah(kot)..g petronas die,g toilet lg.dgn ujannye..terketar2 gigiku..uhuu...lam ati dok rindu kat selimut atas katil..huhu..sejuk amat. isi minyak rm1. then gerak lg..still ujan renyai+angin yg amat sejuk..ketar2 gak.even ada pakai jaket n glove.huhu..ride pnya ride,masuk jln alternatif ke klantan..smpai kpg dusun..time-10.50am.lepak there minum milo suam(dgr cakap mama suh minum air panas) smpai 11.15am. gerak lg..ntah bape kali stop utk ke toilet..masjid,surau,kedai..uhuu..

      Sampai RnR Benta, 01.00 pm. total fuel so far, RM11. lepak jap..sambung lg jalan.stop d masjid..sambung jalan g sampai merapoh at 3.00pm..ala,tempat bas mutiara salu park tuh..mkn jap bekalan dari umah.total fuel cost so far RM13.bla,bla,bla..sampai UMK kol 7.30 pm..total fuel cost sepanjang solo ride= RM22. jimat,mmg jimat..tp dulu time solo ride dari kelantan ke kl,,RM19 je?hehe..besa la..petrol naik harge. pape hal pn, aku brani jamin yg aku stop utk ke toilet jauh lg byk kali dari aku stop utk isi minyak.ujan~~


       Mmg sonok ride jauh2,,tp solo ride x digalakkan la..siyesly, pandangan aku..ramai2 lg baek..dari segi keselamatan n all dat..jalan jauh2 mmg best..bagi aku yg bestnya ttg solo ride ni atau ride ramai2 ke tmpat jauh2 is bile dpt kenal2 dgn org..haha..x ksah la makcik jual air jambu tepi jalan ke..awek kedai mesra ke..ustaz yg dtg bertanya "anta dari mane nk ke mane?" ke..try n start a conversation...xde ape pn,jz human interaction 2 yg menarik bagi aku..try la n u'll understand. Ade gak mat moto mane2 hala dtg maen cucuk angin ajak race..aku wat dono je.bkn gaya aku race2 ni..huhu..aku bg je la die potong aku.,..die siap wat superman la hape la..nk provoke aku le 2.haha.."xpe,,hiburan perjalanan jarak jauh ni" kata atiku..die da jauh da...aku steady jer..then d ujung jalan tuh aku nmpak mamat yg same stop tepi jalan..bila aku lalu, dia senyum n lambai..alahai,so sweet..pgalaman pelik, tp eye-opening jgak..haha..mcm2 ragam manusia dpt aku tgk.. Thank You, Allah. Hanya padaMu aku berserah dan ku pohon perlindungan..Alhamdulillah.

    total mileage  =    480++ km.
    total fuel cost =  RM 22.
    conclusion     =  jimat amat.

    ape lagi?gambo2 le..hehe..ckit je kali ni.



    milo suam di kpg dusun
    RnR Benta
                  





    stop jap d kampung ane tah