Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

:: BERAT ::

  • Wednesday, March 30, 2011
  • Labels:
  • Sememangnya tahun 2011 amat mengejutkan aku.
    The journey from pencilbox 2 briefcase is in fifth gear tahun ni.
    Pengislahan gaya pemikiran, tuturkata dan tindakan.
    Semua haruslah detailed.
    Tak main skip2.
    Semua kena mencapai standard mahasiswa.
    Kena jaga nama itu, nama ini.
    Capai hasrat itu, hasrat ini.
    Sendiri tau mampu x mampu.
    Sendiri malas still mau buat x tahu.
    Peluang dah depan mata.
    Nak jadi budak sampai bila lagi?
    .
    .
    .
    .
    Berat.


    *sigh*
    -akan bersambung-

    :: Daddy's home ::

  • Saturday, March 19, 2011
  • Labels:
  • wargh...sesungguhnya beta ketensionan~ dah lebih smggu x dpt nk log in to blogger.. tp tibe2 pagi ni dpt plak..oh hepynya..betapa aku rindu menulis menaip.. T_T

    oh yeah..setelah sekian lama idup d kelantan utk praktikal,,akhirnya dpt gak blik umah kejap utk cuti seminggu,,,cuti? nope..jd babysitter utk adik beradiklah...parents g vietnam.. aper nk wat spjg smggu kat umah?Mcm2.! mujur ada member gak tdo d umah..tq Squirt n Kering.. siyesly x sgka dat i really need a vacation so badly...too many things happened in such a short time,so no wonder la, i guess..

    Anyway,ari ari kua jenjalan..tp tempat berpekdah aa..xdela nk g tmpat x snonoh..oh itu bukanlah diriku..LOL. besh nan amat dpt amik gmbo byk2..b4 ni xley aa..bz dgn praktikal.. g ane bai? erm...istana negara, masjid negara, stesen ketapi lame, taman orkid, putrajaya, tmn tasik titiwangsa(tgh mlm.nice.), downtown cheras, bukit bintang, times square, etc..

    gambo mane? kejap...nah!
     
    dpn istana negara

    di perkarangan masjid negara.

    cartoonish

    foliage framing

    2 tone

    lomo attempt

    i like this.


    And as u can see..my photos are a bit different now..huhu..coz baru je made the transition daripada photog yg x edit gmbo(jz main curves n all dat) kpd photog yg mengedit gambonye..chaiyok2..~ xley berada d takuk yg sama forever.. perlukan perubahan..mcm perubahan from pencilbox 2 briefcaselah..

    alamak...ader lagi gmbo~!!
    kejut der?

    time d putrajaya

    bewak remaja

    spt yg tertera lorr..



    ka-ching~!!



    smggu.cant log in to blog.membuatkan aku emo.warghhh~! tp gmba ni lawa.

  • Labels:
  • Utk kamu, anak pak cik amin.

  • Friday, March 4, 2011
  •  Malam itu..aku tau kau terkenangkan aku..
    kau terkenangkan kita..
    tp baik aku diam saja..
    coz once bitten twice shy.. Inikan pula kali ketiga.

    Pagi itu..kau katakan andai jodoh ada antara kita..
    sedialah berjumpa org tuamu.
    4 tahun tak sia2 katamu.
    Benar..tp sejauh mana bagimu?
    Aku berserah saja pdNya.

    Petang itu..aku tak mahu berselindung..
    andai benar kita masih punya harapan..
    bawa saja aku bertemu kedua org tuamu.
    Niat sudah disampaikan..
    Namun pertemuan tdak kau janjikan.
    Fine.. Biar kulihat kau yakinkan aku..

    Tempoh hari..Cukup sudah pemerhatian..
    Aku tahu kau acuh x acuh..
    Barangkali cuma terkesan daripada kenangan lama.
    Tak lain tak bukan sekejap sahaja.

    So now, let us stop all the nonsense.
    You know you're not that serious about us.
    You know why my guard is up.
    Maybe its time for YOU to let go.

    Baik kenangan mahu pun memori.
    Buang segala yg keruh, ambil saja yg jernih.
    Semoga kau berjaya menjadi hambaNya yg lebih baik..
    dan bertemu bakal suami yg kau idamkan.

    coz mungkin bukan aku yg kau cari.
    Assalamualaikum w.b.t..

    =>
     


    Binalah rumahtanggamu berasaskan kasih padaNya..InsyaAllah kamu akan bahgia..Amin.

    Pesan Abg Kpd Adik

  • Labels:
  • adik, 
    igt x dulu abg salu ajar,
    jgn terlalu percayakan orang?
    tau x kenape?
    sbb abg tanak adik ditipu.
    sbb abg tanak adik merana.

    igt x dulu abg salu pesan,
    dunia ni tak seindah rupa?
    tau x nape?
    sbb kita hidup dlm dunia akhir zaman.
    sbb mmg kejahatan berleluasa.
    sbb apa yg indah mungkin hanya membinasakan.

    igt x dulu abg salu igtkan,
    kalau berjanji msti tunaikan?
    tau x nape?
    sbb janji itu tanda harga diri.
    sbb janji ditunaikan amanah orgnya.
    sbb lari dari janji kejilah dia.

    igt x dulu abg salu bgtau,
    jgn menipu?
    tau x nape?
    sbb skali kita tipu org selamanya x dpercayai.
    sbb bila kita tipu smua org benci.

    igt x dulu abg salu ajar,
    jgn taksub dgn harta dan paras rupa?
    tau x nape?
    sbb harta dan rupa hanya sementara,
    sbb atibudilah yg patut dicari.
    sbb akhiratlah yg kekal abadi.

    igt x dulu abg salu pesan,
    jgn permainkan hati org.
    tau x nape?
    sbb Tuhan Maha Adil.
    sbb stiap tindakan ada balasan.

    igt x dulu abg salu igtkan,
    berhati2 dlm berkawan?
    tau x nape?
    sbb kawan ketawa mudah dicari.
    sbb kawan menangis sukar ditemui.

    igt x dulu abg salu bgtau,
    bila abg da xda lg dlm idup adik,
    adik jgn lupa segala didikan abg.?
    tau x nape?
    sbb walau abg dah xde lagi,
    sekurang kurangnya adik masih igtkn abg.

    Suratan atau Kebetulan

  • Thursday, March 3, 2011
  • Labels:
  •    Semenjak dua menjak ni...aku ada byk crita utk dkongsikan..some of them, aku mampu share..some of them, baik aku pendam sorang2... Cerita mlm ni..agak uniklah bagi aku..Ley kata terlalu byk kebetulan dalam satu masa..agak x logik.. Keep on reading..

       Satu hari ni..my fren, Kuwe..kena hantar si Abu, merangkap adik angkat d tmpat praktikal kami, ke sukan skolahnyer.. dah Abu menjalankan tanggungjawabnya sbg keeper pasukan umah sukannyer, maka baliklah mereka berdua dgn motor yg dibawa Kuwe td.. Kuwe prasan motor tu mcm sumthin wrong time on da way balik ke Tunjung tuh..moto org len sbnarnye so die x biase la..igtkan mmg ragam moto 2 ada semput2..x sangka lak upenya fuel da nak abis.. Dari Pasir Hor ke Tunjung..bknnye dekat, jauhle gak.. Meter minyak moto 2 pn x function so xleh la nk bajet bab minyak..elok2 sampai kat jalan kecik nak masuk Tunjung, baru minyak abis.. Terpaksa la Abu tolak moto tu sampaile umah..bila Kuwe storykan balik, rupenya ada isi rm1 je time nak antakan Abu ke skolahnye.. Hurm..yg jadi tanda tanya..kenapa minyak dgn nilai RM1, mula semput2 dari Pasir Hor n smpai je jlan kecik nak masuk Tunjung, baru minyak kering btul2..jarak dari Pasir Hor ke Tunjung bkanlah dekat..minyak pun RM1 jer..Kebetulan yg amatlah pelik. Fine.mgkin x cukup awesome buat korang,xpe..xpe..kita fast forward ke waktu malamnye plak...

       Mlm tuh, pas sesi luahan ati ke ati antara aku n Kuwe(cewah!), kami nek la moto yg dipakai Kuwe ptg td, utk tgk game bola Arsenal vs Burmingham, if x silap aku la, d Pengkalan Chepa. Time tuh, da isi minyak da.. Hurm, game 2 mgecewakan Kuwe tahap dewa coz pasukannya Arsenal tewas pd Burmingham.. Maka bergeraklah kami berdua nk mnuju ke Tunjung..jam da 2 suku pagi.. Along the way, abis jahat kami buat pun, marah2 sebab game yg mgecewakan+disakat oleh 2 orang anti Arsenal. Elok je ride...nk smpai d traffic light, tibe2 moto tuh breakdown..asal lak dah kan? minyak ade, gear change pn elok je, nape breakdown tbe2.? tolak le moto ke tepi..rupenya brake blakang da grip x lepas..besi yg connectkan brek kaki n brek tayar blkg da patah lak.. Yang ajaibnye, moto x laju, lgsg x redah lubang, lgsg x terhentak pape, tekan brek pn slowly. Tapi tibe2 ley patah besi tu? Aku da blur da time tu..nk roger sape..bdak2 d UMK time ni mmg da xleh usik dah.. We felt helpless. X sampai 30 saat pn kami tersadai d tepi jalan..ada sorang brader dtg..bagi salam..n tanpa segan silu, tolong kami sampai setel segala masalah tu. Mukanya cerah. Tuturnya sopan. Time nk blah, die pesan, kita sebagai rider moto ni, if nampak ada rider lain lam mslh, tlg lah mana mampu..n b4 die blah, die pesan, "baca Bismillah ye dik". Mmg itu jadi amalan aku selama ni,,bismillah b4 perjalanan..last week aku eksiden, aku x rasa yg aku ada baca bismillah pagi tuh. mungkin jgak laa.. By now, mgkin ada antara korg yg x faham ape yg aku nk sampaikan...
    So di sini aku tunjukkan apa yg kebetulan2 yg pelik spjg hari tuh.

         - Minyak abis exactly dalam jarak yg tidak membebankan Kuwe n Abu ptg tuh.
         - Moto yg dpakai ada segala tools yg perlu utk setel mslh mlm tu.
         - Mlm tu, aku ada bawak torchlite kecik. Penting amat dlm situasi camtuh.
         - Kemunculan brader tu pukul 2.30 pagi, dlm masa x smpai seminit pn kami dtimpa mslh.
      
          Spjg perjalanan ke Tunjung, kami bincang ttg everything yg berlaku dat day.. Semua yg berlaku hari tu, mgkin bagi sstgh org hanyalah kebetulan..tp bagi kami yg mgalaminya, sebak hati.. It was like, kami diberikan ujian n serta merta diberikan pertolongan. Maha Kuasanya Allah.. Betapa lemahnya kami sbg manusia..dan Dia juga tnjukkan pada kami..Maha Penyayangnya Dia, memberi bantuan di kala kami memerlukannya. Serius, malam tu, kami berdua sampai je Tunjung, x tdo kot..sama2 still dok renungkan apa yg jadi kpd kami dat day. Memang benarlah..Setiap yg terjadi ada hikmah di sebaliknya.. Atas masing2 utk fikirkan, atau pun mmbiarkan kejadian tersebut berlalu tanpa memperoleh apa2.. Segala yang baik itu dari Allah, dan yg buruk dari diriku jua.