Demo image Demo image Demo image Demo image Demo image

Double edged sword

  • Sunday, July 31, 2011
  • Labels:
  • I like to experiment. To test, observe and analyze. It is basically a part of my life. In friendship too, for example. I treat people the way I wanna be treated. Do good, receive good kinda thingy. I guess. Rambut sama hitam, hati laen2.. Time and time again I come across people with not-so-nice characteristics.. Holding onto my belief that we 'should not judge others too quickly', I take my time getting to know them-observe and analyze. Their true selves. Some of them, are actually nice people(Thank God!), while some of them are actually worse than what I imagined.

    The bad ones.? Suffice to say, lu-lu, gua-gua. Out of sight, Out of mind.

    So kids, sempena Ramadhan ni, pesanan dari pihak penaja adalah:-

    "Ikhlaslah dalam berkawan. Usah berkawan atas dasar kepentingan. Andai ada salah dan silap maka bermaafanlah kerna itu adalah lebih afdhal"

    Life is short enuff. Y waste it on saving people who don't need to be saved.?

    Angkor Wat, Siem Rep, Cambodia.

  • Monday, July 25, 2011
  • Labels: ,
  • Same old. Same old. All right then, a friggin review eh? Aiighht~

    So, my frens and I, ya see.. We went to Siem Rep last weekend. Fer 2 days n 1 night, eh.. Fer such a short time, might as well sacrifice the time to sleep no? Siem Rep..Siem Rep.. well, well, whaddaya know.. It is very popular. Tourism-wise, of course. The other aspects? Hold your horses will ya? Ok then..

    What's good 2 see, where 2 be at, in Siem Rep.? To tell ya the truth, I'd say Angkor Wat. It's just breathtaking to be at a place, built centuries ago, but still a sight to behold. It's quite a nice place to go on a honeymoon.. Particularly if yer lookin' 4 a romantic scenery and whatnot, eh. But wait.! If yer not from Cambodia, u gotta purchase a ticket to enter. Maybe yer gonna be 20 dollars poorer, but it's worth it. Oh yea, a USD 20 ticket is only valid fer 24 hours. There are other options, tho. Tickets fer 1 week, etc. Take yer pick. And FYI, Angkor Wat aint the only place in Siem Rep available to visit. Actually the ticket gives ya full access to all the temples within Siem Rep. I heard there were hundreds of 'em. Done with that.

    At night, other than the clubs and bars and all that.. The night market's quite a place 2 be. Sure, they be sellin'a lotta stuff. Bags, clothes, shoes, etc. Did someone say'shopping spree? ^^,"  Heck, there are even bars there. Snooker tables too. Frankly, the night market is a place where u can buy souvenirs 2 bring back to yer homeland. Lolz. homeland? Wanna unwind after exploring the temples of Siem Rep the whole day? There are massage service offered here too.. Just fer fun, why not have a go at  a "Dr. Fish Spa"? It's actually a so-called massage-type, where fishes nibble on yer feet, removing toxins from yer body. Relaxing? Maybe. Ticklish? Hell to the yeah. Next up, if yer into headbanging and dancing and having a good time to the wee hours, Pub Street is where u shud be headin'. That place aint fer me, tho. That place gives me the creeps. But careful. Ye might run into transvestites and prostitutes lookin' fer an easy buck. Unless yer into those kinda stuff, knock yerself out, eh? If yer a dude, and yer travelling in a group of just guys or yer travelling alone. Sometimes strangers wud come to ya n say this," you want a girl,sir? 30 dollars". Pfft. And that, my friends, is also one of the reasons why Siem Rep is popular. Ye heard me. Sex-tourism. 
    * say whaaaaat?~ *
    _________________________________________________

    Pardon my English. I am not usually like this.
     And I am not usually 'high' from lack of sleep(more than 24 hours) either.

    Angkor Wat, Siem Rep, Cambodia

    Angkor Wat, Siem Rep, Cambodia

    Angkor Wat, Siem Rep, Cambodia

    Angkor Wat, Siem Rep, Cambodia

    Angkor Wat, Siem Rep, Cambodia

    Angkor Wat, Siem Rep, Cambodia

    Angkor Wat, Siem Rep, Cambodia

    Angkor Wat, Siem Rep, Cambodia

    Angkor Wat, Siem Rep, Cambodia

    Night Market, Siem Rep, Cambodia
    Night Market, Siem Rep, Cambodia

    Dia dan si polan

  • Saturday, July 23, 2011
  • Labels:
  • Dia duduk. Cuba menyesuaikan diri di dalam suasana yg aneh baginya. Irama muzik begitu nyaring menyukarkan pertuturan. Matanya meliar memerhatikan gelagat mereka yg disekelilingnya. Aneh. Asap rokok berkepul2 di udara. Mereka umpama naga. Bunyi muzik semakin bingit. Mengkhayalkan. Dunia umpama dilupakan. Hanyut saja bersama rentak muzik. Terbang saja dalam kepulan asap rokok. Mereka menari.. baju dibasahi peluh dari tarian. 

    Menenangkan dirinya, dia meneguk air yg diberikan. Pandangannya dialihkan ke lantai. Di hatinya terkenangkan situasi hidup yg dihadapi.. Umpama seluruh dunia berjalan.. Meninggalkannya di belakang. Tersisih.. 'Dia yg ditinggalkan seluruh dunia kerana pegangannya'. Bisikan dan hasutan makhluk dunia yg tidak terlihat terasa semakin hebat. Mahu saja dia persetankan semua sandiwara dunia dan bersama-sama leka dgn rentak yg berkumandang. Mahu saja dia lupakan siapa dirinya, permasalahan yg dihadapinya. Sekali lagi matanya cuba mengamati manusia2 di sekitar. Di seberang jalan, mereka yang leka menari.. Menyorak girang mahukan lebih keseronokan. Seorang anak muda yg menjual bunga utk menyara hidup juga lincah menggoyangkan pinggulnya dek kerana disorak mereka yg menghulurkan wang. Aneh. Begitu muda. Di kirinya sekumpulan manusia minum dari sebuah bekas yg sama. Hilai tawa mereka menembusi benteng utuh irama muzik di udara. Gembira sekali. Di hadapannya, sepasang kekasih bercumbuan hangat. Cumbuan yg hanya dia lihat di kaca TV. Mereka berpelukan, meneruskan agenda tersendiri. Kehilangan jejak, adakah dia bertapak di alam nyata mahupun fantasi, dia menguntumkan senyuman pd setiap yg memandang, dlm usaha menghilangkan rasa janggal di jiwa.

    Cubalah semahunya, namun tidak sekali rasa janggal itu pudar dari hatinya. Janggal bercampur jijik terhadap apa yg disaksikannya. Jiwanya meronta, memohon pada tuan empunya tubuh utk meninggalkan neraka dunia itu secepat mungkin. Tiba-tiba muncul seorang lelaki berpakaian serba putih. Amat kurus.. Tampak muda namun begitu lemah sekali. Mereka saling mengenali.. Terus dia mengajukan soalan. "Hai, si polan. Kenapa begitu lemah adanya dirimu?" Dengan ekspresi wajah yg amat memilukan hati mereka yg memandang, si polan menjawab," Si dia yg sepatutnya menjaga kebajikanku telah mengabaikan aku. Jika dahulunya dia menepati masa dalam menjaga makan minumku, kini makan minumku diberikan di akhir waktu.. Pernah juga dia tidak memberikannya. Jika dahulunya layanan dia padaku begitu baik sekali, kini aku hanya dipandang sebelah mata.. Aku datang padamu utk memberi pesanan pada dia yang bertanggungjawab padaku, peliharalah aku. Aku rayu padamu agar kau sampaikan pesanku ini." Dia terdiam dan menundukkan muka. Dia mengerti apa yg cuba disampaikan si polan tadi. Titisan air mata sesal deras menuruni pipi. 

    Berlalu meninggalkan mereka yg begitu asyik dgn hiburan mengkhayalkan, kesyukuran terbit di hatinya. Syukur, betapa sanubarinya memberontak ketika berada di dalam situasi yg sememangnya bukan utknya. Rasa jijik di hatinya membuktikan didikan teguh telah diberikan kepadanya. Syukur, di tempat sebegitu, hadir peringatan padanya agar memperbaiki amalannya. Bersyukur, dia tangis sendirian, senyum dan melangkah pergi.

    _________________________________________________





    Demi Masa!

    Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian -

    Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

    Al-’Asr 103: (1-3)

    Bila rajin sgt nak "Bersihkan" bilik orang~

  • Friday, July 15, 2011
  • Labels:
  • Mula2 dulu quite terkejut la, asal lak ade org dtg n bersihkan bilik aku every once in a while..aku bknnye big shot pn nak ada maid kan..plus, duduk kat residensi, bkn dok hotel. Assuming ianya sbg kejutan budaya, aku biarkan je la. But lama2 aku da xtahan. aku mampu kemas bilik aku sendiri, aku suka privacy, n aku x suka org masuk bilik aku tanpa kbnaran n usik2 harta benda aku.

    Bincang2 dgn Ranjani, sama jgak kesnya. Last2 dia gtau kat receptionist utk pesan kat makcik2 tuh, jgn masuk bilik kami time kami xde. Utk 2-3 mggu, dorang xde la masuk bilik kami utk bersih2. Ok la. Aman damai idup. But smlm, da porak poranda balik. Citenya camneh~

    Pagi smlm, kuar la kami berdua utk g jmpa supervisor. Ade la terserempak sorang makcik cleaner kat ujung hallway. Pas da setel jmpa SV, wat lab tests, balik la bilik. Oh man, bilik da diceroboh. Kemas, one thing la. But da cakap terang2 kot tanak org msuk bilik. Assuming smua ok, xde la saspek anything. But then Ranjani sedar yg her food yg dia susun atas bed, some of em hilang. Memandangkan brg2 die ade yg ilang, aku pn check bilik. Rupenya aku pnye duit 1000Riel ilang. Aku letak blkg laptop. Perkadarannye, nilai RM1 je. But still, duit aku kan.? Mane ley curi~! huhu.. Bila bincang2 dgn Ms.Phally(lecturer baru cni), dia pn suffer the same thing. Baju ilang, fruit utk smayang die kena curik, air mineral kena kebas, seterika ilang(then ade balik)..

    Nak tau lg 'damage' kami hadapi? Ranjani punya shower gel, abis, probably dorang pakai utk cuci jamban. Span basuh pinggan ilang, later 2 be found in my toilet! Dulu, she sealed her biscuits and all lam plastik but bila balik, beg tu terbukak-tanda ada org dok usik la. Me? Tin2 yg aku simpan utk wat bekas air, simpan dlm almari, lesap-aku tau dorang jual tin. konfem dorang cilok. Ubat gigi, dorang picit smpai nak abis-tatau dorang cuci ape. Botol minuman pn dorang kebas-wat jual. Toiletries aku susun elok2 lam toilet, dorang bagi serak. tatau carik ape. Baju2 bersih aku lam toilet, dorang kasik basah and pernah sekali dua kali, dorang letak lam tong sampah. watdefish?

    Ok, so pkirkan...Ape yg menjadi motivasi utk dorang makcik cleaner kat cni ni, sampaikan dah pesan jgn masuk bilik kami time kami tade, still x obey? Bygkan korg kena bersihkan bilik aku, aku kate "no nid, aku ley wat sendiri", x ke korang rase "syukur, kurg ckit beban kerja aku"?. So skali lagi, ape yg jadi motivasi dorang ni? Personally, aku rase ade niat buruk di sebalik smua ni.. Tapi tanak ar tuduh2 kan? But the fact is...Ranjani and I, org luar. Kami duduk cni utk 3 bulan. Kami x ckap bahasa cni. Tanak tuduh2 la kan? hehe..